Pelerini pe meleaguri prahovene

În zilele de 17-18 august 2018, Parohia Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Protopopiatul Călărași, a organizat, cu înalta binecuvântare a Preasfinției Sale Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, un pelerinaj la câteva mănăstiri prahovene cu un număr de 56 de enoriași.

Primul obiectiv spiritual vizitata fost Mănăstirea Ghighiu (cu hramul Izvorul Tămăduirii) unde ne-am închinat și rugat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului-Siriaca (-biserica mare a mănăstirii a fost pictată de Gheorghe Tattarescu în 1864). Toți pelerini au participat la Taina Sfântului Maslu, slujbă oficiată de un sobor de preoți în proximitatea izvorului tămăduirii de la această mănăstire. Maica Epiharia, stareța mănăstirii, ne-a invitat la o agapă frățească alături de obștea mănăstirii.

De aici, ne-am îndreptat pașii spre Mănăstirea Zamfira (ce are hramul Înălțarea Domnului). Pictura bisericii a fost realizată de Nicolae Grigorescu, pe când avea vârsta de doar 18 ani. În curtera mănăstirii se află mormintele familiei istoriculuiNicolae Iorga și mormântul profesorului de muzică psaltică Ștefanache Popescu. Și la această mănăstire pelerinii s-au rugat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, interpretând și câteva pricesne mariologice.

Mănăstirea Crasna (cu hramul Sfinții Împărați Constantin și maica sa Elena) a fost locul unde pelerinii s-au rugat și cazat, participând la toate slujbele rânduite de tipicul mănăstiresc și, totodată, s-au ospătat din darurile obștii monahale la trapeza acesteia, primind și binecuvântarea părintelui Maxim, starețul mănăstirii.

A doua zi ne-am rugat în Mănăstirea Parepa (cu hramul Sfânta Treime). Biserica mănăstirii a fost începută în anul 1941 de către Maria Petre (cunoscută sub numele de ”fecioara din Parepa”).

Ultimul obiectiv religios pe care l-am vizitat a fost mănăstirea ialomițeană Balaciu (cu hramul Adormirea Maicii Domnului-biserica mare și Nașterea Maicii Domnului-paraclisul). Aici, părintele stareț Serafim Rotaru, ne-a întâmpinat cu bucurie, oferindu-ne și un cuvânt duhovnicescde folos.

La final toți pelerinii au participat la un concurs-evaluare, obținând diferite peremii constând în obiecte de colportaj oferite de organizator.

Încărcați cu darurile Sfântului Duh am pornit spre casele noastre spunând și altora ”cât bine ne-a făcut nouă Dumnezeu” (Mc. 5,19).  

A consemnat Preacucernicul Preot Achim Vergil-Marian, preot II la Parohia Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Călărași.

0%
încărcat
Se încarcă
Identificat Control
Identificat Control
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...