Pelerini prin Maramureșul Voievodal

În zilele de 12-16 iulie 2018, cu binecuvântarea Preasfințitului Părintelui nostru Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, Parohia ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din localitatea Călărași, Protopopiatul Călărași, a organizat un pelerinaj la mai multe lăcașuri sfinte și obiective istorice din Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului cu un grup de 56 de pelerine, sub coordonarea Părintelui Achim Vergil-Marian, preot II la parohia mai sus menționată.

În acest periplu maramureșean ne-am plecat genunchii și am înălțat rugăciuni către Milostivul Dumnezeu și Sfânta Fecioară Maria în următoarele sfinte mănăstiri: Sinaiadin jud. Prahova (cu hramul Sfânta Treime, fiind prima mănăstire din țară care a fost electrificată și reședință regală pe timpul vacanțelor până în anul 1882; -aici a fost înființat primul muzeu religios românesc); Bod din jud. Brașov (pelerinii au participat la o agapă frățească); Sighișoara  din jud. Mureș (cu hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie; -a fost vizitat și centrul orașului medieval Sighișoara);Niculadin jud. Cluj (cu hramul Adormirea Maicii Domnului, mănăstirea Nicula este atestată documentar în anul 1552; -pelerinii s-au rugat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul, icoană ce a fost pictată de preotul Luca din Iclod în anul 1681; -în satul Nicula funcționează cel mai vechi centru de pictură țărănească pe sticlă din Transilvania); Sfânta Ana Rohia din jud. Maramureș(cu hramul Adormirii Maicii Domnului; -ne-am închinat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului și ne-am recules la mormântul ”Voievodului Spiritual” al Maramureșului, Înaltpreasfințitul Părinte Justinian Chira); Berințadin jud. Maramureș (cu hramul Sfântul Apostol Andrei);Catedrala Episcopală din Baia Mare (cu hramul Sfânta Treime); Moișeni din jud. Satu Mare (cu hramul Sfânta Treime);Săpânța Peri(cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil; -este cea mai înaltă construcție de lemn din Europa, turla bisericii având 75 m); Cimitirul Vesel din Săpânța (înființat de Ion Stan Pătraș);Bârsana(cu hramul Soborul celor doisprezece Apostoli); Botiza(cu hramul Schimbarea la Față,biserica mănăstirii adăpostește două icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului: Mângâietoarea și Portărița); Biserica din comuna Bogdan Vodă-Maramureș (pelerinii au participat la sfânta liturghie de duminică, iar biserica a fost plină de credincioși maramureșeni ce au purtat cu multă cinste portul popular local; -localitatea Bogdan Vodă din Maramureș purta în trecut numele de Cuhea, de aici au ”descălecat” în Moldova voievozii Dragoș și Bogdan), Moisei(cu hramul Adormirea Maicii Domnului; -aici ne-am închinat icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, icoană ce se află în fața ușilor împărătești);Prislop-Maramureș(cu hramulSchimbarea la Față),Dorna Arini  din jud. Suceava (cu hramul Acoperământul Maicii Domnului; -ansamblul monahal este ridicat în întregime din lemn, clopotnița are înălțimea de 60 de metri și 24 de clopote); Izvorul Mureșului din jud. Harghita (biserica este construită în stil brâncovenesc, având hramul Adormirea Maicii Domnului), Ghighiu din jud. Prahova (cu hramul Izvorul Tămăduirii; -atestată documentar de la sfârșitul secolului al XVI-lea, mănăstirea deține, ca odor prețios, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului-Siriaca; -pictura bisericii mari este realizată de Gheorghe Tattarescu).

În ultima zi a pelerinajului toți pelerinii au participat la un concurs-evaluare ce a constat din întrebări despre obiectivele religioase și laice vizitate în cele cinci zile de pelerinaj în Maramureș. Toți cei 56 de pelerini au fost recompensați cu diverse obiecte de colportaj. 

Scopul pelerinajului a fost acela de a aduce un prinos de mulțumire înaintașilor noștri care s-au jertfit pentru păstrarea credinței ortodoxe, pentru libertatea și demnitatea noastră și pentru apărarea sfântului pământ românesc, la împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 decembrie 1918.

         Mulțumim lui Dumnezeu și Maicii Preasfinte pentru binecuvântările primite în acest minunat pelerinaj pe meleaguri maramureșene.

        A consemnat Părintele Achim C.Vergil-Marian, preot II la Parohia “Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Călărași.


0%
încărcat
Se încarcă
Identificat Control
Identificat Control
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...